Een tweede kans voor Fatima

Project Share  > Gezondheid >  Een tweede kans voor Fatima
| | 0 Comments

In  2017 zijn er in het Neesim Voedingscentrum ruim 58 kinderen succesvol behandeld. Hierdoor hebben deze 58 kinderen weer een tweede kans gekregen, en hoop voor een betere toekomst. Tegelijkertijd hebben de moeders van deze kinderen veel geleerd, en kunnen ze thuis hun kennis delen over gezonde lokale voeding. Een mooi voorbeeld hiervan is Fatima*

Fatima’s moeder was door het ziekenhuis doorverwezen naar het Neesim Voedingscentrum. Ze had geen idee wat er met haar dochter aan de hand was. Fatima had veel last van zwellingen en vochtophopingen, wat leidde tot een hele droge en loslatende huid. Ze woog slechts 8,4 kilo, was heel zwak en kon niet meer op haar voeten staan.

We hebben Fatima een speciaal melkdieet gegeven om het vocht in haar lichaam te verminderen. Toen al het overtollige vocht weg was, woog Fatima nog maar 7,1 kilo. Toen hebben we haar op een dieet van lokaal beschikbare voeding gezet. Haar herstel ging niet vlekkeloos, maar gedurende de behandeling kreeg ze steeds meer kracht terug, en leerde ze opnieuw te staan en te lopen. Ze werd steeds vrolijker en speelde gezellig met de andere kinderen in het voedingscentrum. 

Fatima’s moeder bleek ook een hele uitdaging, maar mettertijd, hoe meer advies en hulp ze kreeg, hoe beter ze ook om kon gaan met de andere vrouwen in het centrum.

14 weken later kon Fatima eindelijk naar huis, ze had toen een mooi gewicht van 10.6 kilo (zie foto rechts). Haar moeder zei: “Ik heb geleerd dat vlees, eieren, vis en bonen goed zijn voor je bloed. Mais, yam, cassave en gierst geven energie. Sinaasappels, bananen, uien en tomaten zorgen ervoor dat we niet ziek worden. Ik heb ook geleerd dat ik mijn handen moet wassen als ik naar het toilet ben geweest, mijn pannen moet wassen voor het koken en ook dat ik mijn huis goed schoon en netjes moet houden.”  *Fatima is een fictieve naam