Er is een kindje geboren, twee zelfs!

Project Share  > Gezondheid, Kerst project >  Er is een kindje geboren, twee zelfs!
| | 0 Comments

Jozef, Maria en baby Jezus in het Kerstverhaal op de Neesim School

Toen we de geboorte van Jezus vierden de afgelopen kerst hadden we ook enkele nieuwe gasten in het Neesim Voedingscentrum. De dagen rond Kerst zijn altijd een druk seizoen voor ons, omdat als de oogsttijd voorbij is, de mensen makkelijker hulp zoeken voor hun kinderen dan tijdens de drukte van de oogsttijd. We hebben 19 kinderen in het voedingscentrum deze kerst, inclusief kleine Alhassan en Fuseina (fictieve namen).

Alhassan en Fuseina zijn eind september geboren, maar het geven van borstvoeding was moeilijk voor hun moeder. Alhassen wilde wel drinken, maar was continu aan het huilen omdat hij niet genoeg melk kreeg. En Fuseina weigerde te drinken. Hun moeder kreeg het voor elkaar wat moedermelk in een fles met speen te krijgen, en de familie kocht oplosmelk. Maar voor de baby’s was dit niet genoeg, ze huilden veel en vielen af in gewicht. Een familielid en de lokale kliniek adviseerden hen om naar het Neesim Voedingscentrum te gaan.Alhassan and Fuseina were born at the end of September but breastfeeding was not easy for their mother. 

Toen ze deze week arriveerden, was het gewicht van Alhassan en Fusaina slechts 2,4 en 2,5 kg met een leeftijd van 3 maanden oud. We krijgen steeds meer gevallen als dit binnen, waarbij 14 van de 62 opnames dit jaar te maken hebben met een probleem met borstvoeding. Onze voedingsdeskundige Gladys vertelt waarom: ‘Enkele van de moeders van de opgenomen baby’s zijn overleden of ziek, maar anderen hebben eenvoudigweg niet genoeg moedermelk, vooral in het geval van tweelingen. Omdat de moeders vaak niet gezond en gevarieerd eten, maken ze niet voldoende moedermelk aan. Er is wel flesvoeding met oplosmelk te koop, maar dit is vaak te duur voor de lokale bevolking. Daarom verdunnen de mensen de oplosmelk te veel, en krijgen de baby’s niet de voeding binnen die ze nodig hebben.’

De moeder van Alhassan en Fuseina krijgt nu onderwijs over hoe ze een volwaardig en veelzijdig dieet tot zich kan nemen met het voedsel dat lokaal te verkrijgen is. Ook neemt ze moringa en prekese, twee lokale voedingsproducten die de aanmaak van borstvoeding ondersteunen. We hopen dat de baby’s binnenkort geen extra flesvoeding meer nodig hebben. Moeder vertelt: ‘Ik ben zo blij dat ik hierheen gekomen ben. Mijn baby’s zijn nu tevreden omdat ze voldoende voeding krijgen. Ze huilen niet meer zo veel en ik hoef me niet meer zo veel zorgen over hen te maken. Ik voel al dat ik meer melk aanmaak!.    

We wensen u een fijne Kerst en een gelukkig nieuw jaar, namens alle medewerkers, leerlingen, moeders en kinderen bij Project Share Ghana! Dank u voor al uw steun in 2017, waardoor u ons werk mogelijk heeft gemaakt.