Rashid’s weg naar herstel

Project Share  > Gezondheid >  Rashid’s weg naar herstel
| | 0 Comments

[:NL]Van januari tot maart 2017 zijn er bij ons in het Neesim voedingscentrum 39 kinderen opgenomen. De jongste van deze kinderen was slechts 1 maand oud, en de oudste was Rashid* van 4 jaar oud.

Rashif with oedema

Toen Rashid bij ons kwam, woog hij slechts 14,1 kilo en had hij ernstig oedeem ( zwellingen door een tekort aan met name eiwitten). Rashid was al eerder behandeld in een andere gezondheidscentrum, maar helaas was zijn situatie weer verslechterd. Zijn moeder had via een andere vrouw over het voedingscentrum gehoord. Het kind van deze vrouw was in het Neesim voedingscentrum helemaal opgeknapt, dus Rashid’s moeder besloot haar zoon naar ons toe te brengen.

Rashid at discharge

Om te zorgen dat de zwellingen zouden afnemen, kreeg Rashid in het begin een speciaal melkdieet. Toen al het overtollig vocht uit zijn lichaam weg was, woog hij nog maar 12,6 kilo. Vanaf toen heeft hij een gezond dieet gevolg met veel lokaal voedsel, en als extra ook nog Plumpy Nut. Rashid leefde helemaal op en vond het heel leuk om met de andere kinderen in het Voedingscentrum te spelen.  In de tussentijd heeft zijn moeder veel geleerd over gezonde voeding en hygiëne, om te voorkomen dat Rashid weer ondervoed zou raken als ze weer naar huis zouden gaan. Ze zei ‘Ik heb geleerd over voeding die energie geeft, en ook om mijn kind fruit te geven. Ik heb ook geleerd om de borden niet vuil buiten te laten staan, omdat de vliegen dan cholera kunnen veroorzaken’. Na 6 weken woog Rashid 15,5 kilo en mocht hij weer naar huis. Zijn moeder was heel blij dat ze Rashid weer gezond mee naar huis kon nemen.

Van de kinderen die in het eerste kwartaal bij ons zijn gekomen, waren er 19 nog in behandeling aan het einde van het kwartaal. 2 kinderen zijn naar een ander gezondheidscentrum gebracht, 1 kind was helaas nog niet uitbehandeld toen hij terug naar huis is gegaan vanwege een ingewikkelde chronische ziekte. 17 kinderen (inclusief Rashid) konden gelukkig gezond weer huiswaarts.

Afgelopen kwartaal hebben we, dankzij een aantal van onze sponsoren, hoognodige onderhoudswerkzaamheden en verbeteringen bij het Voedingscentrum uit kunnen voeren. Hierdoor wordt het een steeds betere en fijnere plek voor kinderen als Rashid en zijn moeder.

Zou jij er ook over na willen denken ons te helpen door middel van een gift? Klik hier om te lezen hoe dat werkt. Alvast heel erg bedankt!

*Rashid is niet zijn echte naam[:]