Neesim-leerlingen delen hun leesvaardigheid met de buurtkinderen!

Project Share  > Onderwijs >  Neesim-leerlingen delen hun leesvaardigheid met de buurtkinderen!
| | 0 Comments

De Neesim Bibliotheek blijkt heel populair te zijn bij onze schoolkinderen, ook na schooltijd. Daarom hebben we onlangs besloten om te starten met een uitleen-programma zodat de kinderen vanaf  de hoogste basisschoolklassen boeken mee naar huis kunnen nemen om thuis verder te lezen.

In tegenstelling tot de rest van de week, is het op zaterdagochtend meestal erg rustig in de bibliotheek. We hebben altijd al de droom gehad dat de bibliotheek door de hele gemeenschap gebruikt zou kunnen worden. In januari 2017 zijn we daarom gestart met een promotiecampagne om de leerlingen van de andere basisscholen in de omgeving enthousiast te maken voor onze bibliotheek. Dit is een ontzettend groot succes. Waar in het begin slecht 0,4% van onze bezoekers van een andere school kwamen, waren er in de eerste maanden van dit jaar 2239 bezoekers, waarvan 19,3% van een andere school kwam!

In het begin was onze bibliothecaris nogal geschrokken van de slechte leesvaardigheid van die kinderen, in vergelijking met de kinderen van onze eigen school. Nu blijkt dat onze kinderen de andere kinderen zelfs helpen om hun leesvaardigheid te verbeteren. Een van de kinderen vertelt er graag wat over:

‘Ik ben Nafisah. ik ben 13 jaar en zit in groep 8 van een andere basisschool hier in het dorp. Ik was heel blij toen ik ook naar de Neesim bibliotheek kon, ze hebben echt zo veel boeken en bijzondere documentaires. Ik vind het een erg fijne plek om heen te gaan, vooral als de bibliothecaris tijd heeft om dingen die ik niet snap uit te leggen. Ze hebben veel spullen die me kunnen helpen met de problemen die ik heb met lezen. Ik kan wel zeggen dat ik in de afgelopen 3 weken een stuk beter ben geworden op school dan eerst. Ik kan nu lezen, omdat ik in een  groepje lees samen met Neesim kinderen. Sommige Neesim kinderen helpen mij met de uitspraak van moeilijke woorden. Daardoor word ik zelf ook steeds beter. Ik vind het fijn om deze bibliotheek te bezoeken omdat de bibliothecaris ons blijft aanmoedigen. Ik beloof dat ik in de toekomst een goede zuster zal worden en dat ik daarvoor goed gebruik blijf maken van mijn zaterdagochtenden in de bibliotheek.’

IMG-20170416-WA0006

Kinderen staan op zaterdagochtend in de rij om naar de bibliotheek te kunnen.

*Nafisah is niet haar echte naam