Mohammed’s verhaal

Project Share  > Gezondheid >  Mohammed’s verhaal
| | 0 Comments

In ons voedingscentrum zijn we nog steeds hard bezig met het rehabiliteren van ondervoedde kinderen, terwijl we tegelijkertijd de moeders vertellen over gezonde voeding en hygiëne. Van januari tot maart hebben we in het voedingscentrum 22 kinderen behandeld. 8 van deze kinderen zijn gezond en wel naar huis gegaan met een moeder die nu goed weet hoe ze voor haar kind moet zorgen. 14 kinderen waren aan het eind van het kwartaal nog onder behandeling. Van de 15 nieuwe kinderen hadden er 2 kinderen ernstige oedeem (vochtophopingen in het lichaam, met name door een gebrek aan eiwitten), 12 kinderen waren ernstig vermagerd en 1 kind hebben we opgenomen omdat er problemen waren met de borstvoeding.

Het volgende verhaal is een mooi voorbeeld van de impact die het voedingscentrum heeft op de kinderen en moeders:

Mohammed before

Toen Mohammed* bij ons kwam, was hij 2 jaar oud en woog hij slechts 7,6 kilogram. Zijn lichaam was erg vermagerd. Zijn moeder had traditionele genezing geprobeerd en verschillende medicijnen gekocht, voordat een vriendin haar doorverwees naar ons voedingscentrum. Die vriendin was eerder in het voedingscentrum geweest en herkende de symptomen van ondervoeding bij Mohammed.

Mohammed after

Terwijl Mohammed in het voedingscentrum was, had hij wat problemen door bloedarmoede, maar al snel kwam hij aan in gewicht en werd hij steeds vrolijker en actiever. Ondertussen leerde zijn moeder van alles over gezonde voeding en hygiëne. Ze vertelde: “Ik heb geleerd dat het goed is om vers fruit te eten, en eten dat zorgt voor gezond bloed zoals bonen, sojabonen enzovoorts. Ik heb geleerd hoe ik verschillende gerechten klaar kan maken. Ik heb ook geleerd om mijn handen met water en zeep te wassen nadat ik naar het toilet ben geweest of mijn kind heb verschoond.”

Negen weken later kon Mohammed weer naar huis en woog hij 9.1 kilogram. Zijn moeder was erg blij en zei ‘Yisa tibi m bia’ (Jezus heeft mijn kind genezen).

*fictieve naam

Foto’s: Mohammed toen hij bij ons binnen kwam (bovenste foto), en Mohammed toen hij weer naar huis mocht (foto onderaan).