Lezend de 21e eeuw in

Project Share  > Onderwijs >  Lezend de 21e eeuw in
| | 0 Comments

Op zaterdag 31 oktober 2015 werd ons e-reader programma gelanceerd in de Neesim schoolbibliotheek. Er zijn nu 50 e-readers beschikbaar voor alle dorpsleden om te gebruiken in de Neesim bibliotheek. Leerlingen en docenten van alle scholen hebben voorrang. De e-readers zullen ook gebruikt worden tijdens de lessen op de Neesim basisschool en de Neesim middelbare school. Elke e-reader bevat 100 digitale boeken van verschillende genres, waarvan de helft geschreven is door Afrikaanse auteurs. Velen zelfs door Ghanese schrijvers.

De lancering werd bijgewoond door zo’n 160 geïnteresseerde volwassenen en 250 opgewonden scholieren. Hier zaten belangrijke gasten tussen, zoals dorpshoofden, religieuze leiders en hoofdonderwijzers van naburige scholen .

DSCF8750

Het dorp was enthousiast over de nieuwe mogelijkheden die de geboden werden door het gebruik van de e-readers en de voordelen die de bibliotheek het dorp biedt. De afgevaardigde van de Ghanese onderwijsdienst legde het als volgt uit in zijn speech:

“Er is een gezegde wat zegt: leren óm te lezen zorgt er onvermijdelijk voor dat je leert ván het lezen… Het slagingspercentage van de middelbare school eindexamens was maar 18% in 2014. Dit komt door het feit dat veel kinderen niet kunnen begrijpend lezen. En daarom is de opening van deze digitale bibliotheek toe te juichen.”

DSCF8762

Gedurende de dagen voorafgaand van de lancering werden ons docententeam en leerlingen getraind om de e-readers te gebruiken. Ondanks de weinige ervaring met computers of tablets, pikten ze al snel de basisprincipes op en waren ze enthousiast om ze voortaan te gebruiken in de bibliotheek. Hier zijn een paar reacties:

DSCF8591

“E-readers zijn erg handig omdat het het lezen heel snel maakt. Wanneer er een woord is wat ik niet begrijp, kan ik daar met de cursor op wijzen waardoor de uitleg tevoorschijn komt. Dit betekent dat ik het hele verhaal begrijp.”  Philemon, docent

“Het is alsof de hele wereld in dit kleine ding zit, waardoor de e-readers ons als docenten veel zullen helpen hier op school. Ik wil de sponsors enorm bedanken voor wat ze hebben gedaan.” Ziblim, docent

DSCF8631

“Dit heeft het lezen binnen bereik gebracht. Je kan de e-reader gewoon pakken en zoveel lezen als je wilt. De kinderen kunnen het als speelgoed zien, zonder dat ze door hebben dat ze aan het leren zijn. Het aantal kinderen dat naar de bibliotheek komt zal snel stijgen, omdat ze dit allemaal willen gebruiken.” Moses, bibliothecaris

DSCF8645

“Ik ben heel blij en enthousiast over de e-readers. Het zal de school vooruit helpen en de beste school van Gushegu maken. Ik zal elke dag naar de bibliotheek komen na schooltijd.” Nafisah, leerling

“De e-readers zullen me veel helpen, omdat als ik ze gebruik ik de betekenis van woorden kan vinden en meer van de wereld kan leren kennen. Ik zal elke dag naar de bibliotheek komen.” Mahi, leerling