Pagikpema en Lasidu

Project Share  > Onderwijs >  Pagikpema en Lasidu
| | 0 Comments

Pagikpema is 7 jaar oud en komt uit het kleine dorpje Yishelanyili, vlak buiten Gushegu. Ze is een van de oudste kinderen in haar klas (groep 2). Totdat de Neesim school vorig jaar van start ging, had ze de kans niet om naar school te gaan. Van de ouders wordt slechts een heel klein bedrag als bijdrage gevraagd, om te zorgen dat onderwijs toegankelijk is voor iedereen. Pagikpema doet het nu goed op school en is ‘s ochtends al vroeg onderweg naar school in haar mooie geel-groene uniform.

Lasidu is ook 7 en komt uit Bandaya. Hij ging vroeger naar een school in een ander dorp, waar het hem niet zo goed verging. Nu gaat hij ook naar de Neesim school. Lasidu had eigenlijk in groep 4 moeten zitten, maar op de vorige school had hij de basisprincipes nog niet onder de knie gekregen. Hij vond het eerst wel moeilijk om twee klassen teruggezet te worden naar groep 2, maar nu bloeit hij helemaal op. Binnen een paar weken kreeg hij juist de basis onder de knie waar hij het voorheen zo moelijk mee had. Hij is op deze school niet bang om om hulp te vragen, omdat de leeraren de kinderen hier niet slaan als ze het niet goed doen.

We zijn nu bezig om de school te registreren bij de overheid (Ghana Education Service, GES). De school zal dan onder management van de kerk lopen (in samenwerking met Project Share), maar financieel onder de overheid vallen. Dit registratieproces zal een paar jaar duren, maar als het zover is, is de school financieel grotendeels onafhankelijk.