Koude nachten

Project Share  > Uitgestotenen >  Koude nachten
| | 0 Comments

Hier in noord Ghana zijn er drie voornaamste seizoenen. Het regenseizoen loopt van mei/juni tot oktober. Met een luchtvochtigheid van ruim 90% kun je tot wel 3, 4 keer per week een tropische regenstorm verwachten. In november wordt dit allemaal snel weer anders met de komst van de ‘harmattan’. Dit seizoen ontleent haar naam aan de droge winden uit de Sahara die een totale ommekeer geven in het klimaat. De luchtvochtigheid is dan slechts 10% en de nachten koelen dan af tot zo’n 16 graden. Tenslotte brengt februari/maart het hete seizoen, waar de koude nachten gauw bekeken zijn en middagtemperaturen op kunnen lopen to zo’n 45 graden.

Voor de vrouwen uit het heksenkamp in Kpatinga is de harmattan een moeilijke tijd. Het kamp ligt op een heuveltje net uiten het dorp en deze twee factoren maken de nachten extra koud. Door gebrek aan inkomen zijn dekens al helemaal een luxe, dus meestal is het een kwestie van doorbijten en kou lijden. Met het beetje geld wat er vorig jaar over was van het kerstproject, plus wat extra giften dit jaar, besloten we een ladig dekens voor hen te kopen. Je kan je voorstellen hoe blij ze waren met dit verlaat kerstgeschenk! Hoewel de koude nachten nu bijna op hun eind lopen, wilden we niet nog langer met dit kado wachten en hebben ze nu vast de dekens klaar voor volgend jaar. Hartelijk dank aan iedereen die heeft bijgedragen! [Suhu Yini]