Moringa de wonderboom

Project Share  > Landbouw >  Moringa de wonderboom
| | 0 Comments

Wat zeker bijdraagt in de strijd tegen ondervoeding en goede gezondheid is het gebruik van de plant ‘Moringa’. Deze wonderbaarlijke plant is een bron van vitamines en eiwitten die eigenlijk ongekend zijn voor een plantbron. En de plant groeit goed in het Gushegu-klimaat en de producten van de plant passen in het eetpatroon van de Dagomba’s. Vooral de bladeren zijn erg voedingrijk en deze kunnen worden gedroogd en tot poeder worden vermalen. Het poeder of de verse bladeren kunnen in eigenlijk alle gerechten worden gebruikt. Omdat de plant zoveel vitaminen en eiwitten bevat is het een goede aanvulling op het huidige Dagomba-dieet, waar essentiële eiwitten en vitamines nog wel eens ontbreken. Geld voor vlees of eieren is er vaak niet en groenten worden wel gebruikt, maar niet in de juiste hoeveelheden. Moringa is dan juist datgene wat nog nodig is.

Moringa stekjesProject Share heeft in 2008 ruim 500 stekjes van de plant uitgegeven en we hebben workshops gehouden om koken met Moringa te bevorderen. Ook landelijk wordt er ruchtbaarheid aan deze plant gegeven. Al met al hopen we dat juist de Dagomba’s zullen gaan profiteren van deze plant. [Suglo]