Basisschool krijgt een kleurtje – deel 1

Project Share  > Nieuws, Onderwijs >  Basisschool krijgt een kleurtje – deel 1
| | 0 Comments

Dit is oud nieuws, maar geeft wel een goede indruk van wat we zoal gedaan hebben.

Van 10-27 juli 2006 kwamen drie Franse/Zwitserse studenten een kijkje nemen in het leven en werken in Ghana. Onderdeel van de reis was een praktisch onderdeel, namelijk het verven van een plaatselijk schoolgebouw. Bij verven gaat het hier niet alleen om het mooier maken van een gebouw, maar ook om onderhoud en bescherming tegen het weer. Daarbij helpt het natuurlijk ook om een prettigere leeromgeving te creëren voor de kinderen. De basisschool in Yagingu, die dienst doet voor de gemeenschappen in Yagingu en het naburige Kpigi, bestaat uit twee blokken. Eén was een paar jaar geleden al gebouwd, maar nooit geverfd. Om de filosofie van Project Share te volgen en omdat het wat aan de grote kant was om met ons kleine team te verven, besloten we de participatieve aanpak van Project Share te volgen en de gemeenschappen zelf bij het verven te betrekken. Er werd een vergadering belegd met de inwoners, onderwijzers en leiders van de gemeenschap en iedereen was het erover eens dat dit iets positiefs was en men mee zou werken aan dit project. Toen de dag in kwestie aanbrak, zag het zwart van de mensen. (De onderwijsdienst had de vrijdag vrijgegeven, zodat we in het weekend genoeg tijd zouden hebben.) De mannen stonden te popelen om te beginnen met verven, ook al had bijna niemand van hen het ooit eerder gedaan, de vrouwen haalden water en de kinderen kwamen kijken wat er allemaal gaande was. We verdeelden iedereen in groepen met onze gasten als groepsleiders. Na een stoomcursus verven-zonder-morsen ging iedereen gretig aan de slag. Het was midden in het regenseizoen, maar het weer was perfect – geen regen, maar ook niet te heet. Eigenlijk was het nou net vanwege de tijd van het jaar dat iedereen zo hard werkte, omdat ze graag zo snel mogelijk weer terug naar hun land wilden. Het was zelfs zo dat het zomer team zelf nauwelijks een kwast in handen kreeg en om een uur of 15:00 was alles al klaar! De directeur van de onderwijsdienst kwam de volgende dag kijken hoe het ging – oorspronkelijk dachten we twee dagen nodig te hebben – en zag dat alles al af was. Afgezien van de buitenkant hebben we ook de binnenkant en de deuren geverfd, er een paar nieuwe deuren ingezet en de schoolborden vernieuwd. Op zondag hielden we een ceremonie, zoals hier gebruikelijk is, om het gebouw op te dragen. Het gaf ons een fantastische gelegenheid om het belang van onderwijs uit te leggen, maar ook onze motivatie om zo’n project te ondernemen. We konden ook Gods liefde voor hen uitleggen door de kinderen het verhaal van de Goede Herder te vertellen. Omdat de gemeenschap zelf hun tijd en energie in de school hadden gestoken, begrepen ze goed dat zij nu verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en ook hun kinderen naar school laten gaan. Onze gasten hadden schriften, pennen en potloden voor de kinderen meegenomen en de kleinere kinderen kregen elk een ballon en een snoepje. Deze opknapbeurt was een geweldige start aan het werk van Project Share. Er is nog meer te doen om de school te verbeteren. In het andere blok moet de vloer en het dak opgeknapt worden en de woningen voor de onderwijzers zijn in zeer slechte staat. We hopen in het komende jaar verder te gaan met het werk in Yagingu en Kpigi. In de tussentijd heeft het ons een geweldige opening geboden om in het vervolg meer met deze gemeenschap te delen.